Jaka podłoga do kuchni?

kuchnia marzeń




Kuchnia jest jednym z pomieszczeń, w którym czas spędza cała nasza rodzina. W jaki sposób ją wykończyć, aby wszyscy czuli się komfortowo? Na jaką podłogę się zdecydować, aby była jak najbardziej funkcjonalna?


Płytki ceramiczne można łatwo wyczyścić, a gres, trudno zabrudzić. Zdecydowanie się na terakotę lub klinkier jest dobrym pomysłem, ale kosztownym. Podłogi kamienne są ponadczasowe, a konglomeraty posiadają ciekawe wzory i cechują się dużą odpornością. Który z materiałów najlepiej sprawdzi się w kuchni?

Płytki ceramiczne i gres


płytki podłogowe



Podłoga w kuchni powinna zostać wykończona materiałem, który jest odporny na ścieranie i jednocześnie łatwo można wyczyścić. Cechy te charakteryzują płytki ceramiczne. Jeśli zdecydujemy się na gres, możemy być pewni, że nie pojawią się na nim plany i długo nie ulegnie zniszczeniu.


Terakota i klinkier


Terakota do kuchni



Mniej odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne są terakota i klinkier. Mimo to, często wykańcza się nimi podłogę w kuchni. Zastosowanie tych materiałów ma jeszcze jedną, poważną wadę – są zimne.

Konglomerat i kamień


Kamień na podłogę w kuchni



Podłogę w kuchni można wykończyć także kamieniem (granitem, piaskowcem, wapieniem lub trawertynem), który cechuje się dużą wytrzymałością. Jeśli dobrze się go zabezpieczy, nie straci swoich walorów przez wiele lat.

Zastosowanie konglomeratów także jest dobrym pomysłem. Cechują się ciekawym wzornictwem, trwałością i odpornością.

To, jakim materiałem zdecydujemy się wykończyć podłogę w naszej kuchni jest zależne tylko i wyłącznie od naszych indywidualnych preferencji i zasobności portfela. Który z wymienionych materiałów chcielibyście mieć na podłodze w Waszej kuchni?

Komentarze

Popularne posty